ضرورت 5m در کمپین تبلیغاتی
کمپین در اصل به معنای یک سلسله عملیات در یک ناحیه مشخص و بر روی گروهی از افراد مشخص می باشد.برای اینکه یک کمپین تبلیغاتی به معنای واقعی مفید بوده و تاثیرگذار، باید مواردی را در آن رعایت کرد.مانند :
همراهی با یک جریان اجتماعی مانند نوروز، عاشورا، روز مادر استفاده از چنین رویدادهایی تاثیر بالایی دارد و هزینه اجرای مجدد را کاهش داده، در نتیجه آن تبلیغات دهان به دهان را افزایش میدهد.
شرکتهایی که دائما” از برنامه های تبلیغاتی استفاده میکنند و کمپین تبلیغاتی برگزار می کنند به تدریج به تاثیر مثبت رسانه ها و ابزارهای تبلیغاتی بر محصول و خدمات خود پی میبرند. قبل از هر چیز برای انجام تبلیغات از مدل 5m بازاریابی برای موفقیت و تاثیرگذار بودن آن استفاده کنید.
5m بازاریابی شامل :
1-mission ماموریت
2- message پیام
3- media رسانه
4-money بودجه
5- measurement ارزیابی و بازخورد
اولین M درباره ماموریت سازمان است، باید اهداف و ماموریت شرکت را از انجام تبلیغات مشخص کنید.اولین هدف میتواند تمرکز روی مشتری باشد، اینکه مشتریان برایتان مهم هستند و حتی میخواهید در رفتار مصرف او تغییر ایجاد کنید، هدف دوم تمرکز بر بازار است، اینکه فعالیتهایی مانند معرفی محصول، برند، تثبیت بازار، افزایش فروش از اهداف اولیه باشد، سومین هدف شرکت میتواند تمرکز بر نتیجه باشد، اینکه هم مشتری هم بازار برایتان مهم است، تا در این راستا بهترین نتیجه را به دست آورید.
دومین M درباره شعار و پیامی است که به مخاطبان ارسال میکنید، در طراحی یک پیام تبلیغاتی هدف این است که بدانیم بعد از ارسال پیام چه انتظاری از مخاطب داریم، آیا هدف معرفی محصول جدید است یا افزایش فروش و ترغیب مصرف کننده و به دست آوردن سعم بیشتری از بازار و یا یادآوری و ریبرندینگ محصول و خدمات.
با توجه به تحقیقات انجام شده در زنجیره انتقال پیام مخاطبان قسمت ابتدایی و انتهایی را بیشتر از میانه پیام به خاطر میسپارند، بنابراین در تولید پیام تبلیغاتی این نکته را در نظر بگیرید که نکات مهم را در میانه پیام قرار ندهید، پیشنهاد میشود که نکات مهم در ابتدای پیام گفته شود.
برای افرادی که نسبت به محصولات شما اطلاعات و آگاهی دارند، اثر تقدم و برای کسانی که اطلاعی از محصولات و خدمات شما ندارند، اثر تاخر تاثیرگذار خواهد بود.
M سوم رسانه ها هستند، شناخت رسانه ها و تاثیری که در انتقال پیام دارند، اهمیت دارد.شناخت مخاطبان و اینکه از چه رسانه ای استفاده میکنند و چقدر به آن اعتماد دارند.مهم است، زیرا تبلیغ در رسانه ای که برای مخاطبان کاربرد ندارد و تاثیر مثبتی روی آنها نمیگذارد، شکست تبلیغاتی و هدر دادن بودجه است. اینکه از رسانه های چاپی استفاده میکنید یا پخشی، با توجه به نوع اهدافتان متفاوت است.
رسانه های پخشی در ایجاد احساسات مثبت، انتقال نمادها، تصورات، فضاسازی ذهنی و رسانه های چاپی برای ارائه اطلاعات اثربخش هستند.
مراحلی که در انتخاب رسانه ها باید مورد توجه قرار دهید:
1- تعیین سطح پوشش، رویت پیام، دسترسی
2- انتخاب در میان انواع رسانه های رادیویی، تلویزیونی، روزنامه و مجلات، اینترنت، محیطی، ثابت و …
3- زمانبندی رسانه به صورت پیوسته، تناوبی یا فصلی
زمانبندی پیوسته جهت یادآوری برند و محصول، زمانبندی تناوبی به صورت ماهانه یا دو هفته در میان جهت آگاهی رسانی و زمانبندی فصلی برای کالاهایی که استفاده فصل بخصوصی دارند.
4- M چهارم درباره بودجه بندی و هزینه تبلیغات بوده، انواع مختلفی وجود دارد.
روش در حد استطاعت: بسیاری از شرکتها از این روش استفاده میکنند، چون از لحاظ مالی توانایی تبلیغات را به آنها میدهد، روش ساده ای است اما تاثیر تبلیغات بر فروش را نشان نمیدهد.
روش درصدی از فروش: بسیاری از شرکتها درصدی از فروش جاری یا آینده را برای تبلیغات خود کنار میگذارند، و در صورت تغییر توانایی مالی بودجه نیز تغییر میکند، و همچنین بین بودجه و سود هر واحدی میتوان رابطه منطقی ایجاد کرد.
برابری با رقبا: در این روش شرکتها بودجه تبلیغاتی خود را برابر بودجه ای که رقبا در نظر گرفته اند، قرار میدهند. روشی محتاطانه است که رقبا را زیر نظر گرفته ایم و از آنها عقب نخواهیم ماند.
روش بودجه بر مبنای واحدهای محصول
زمانیکه محصولات شرکت بر اساس بخشهای جدا باشد میتوان برای هر قسمت بودجه جداگانه مشخص کرد.
روش هدف و انجام کار: این روش مناسبترین روش برای تعیین بودجه میباشد.ابتدا اهداف خاص تعیین میشود، پس کارهایی که برای رسیدن به آن هدف مورد نیاز است، مشخص شده و هزینه های آن برآورد میشود، جمع این هزینه ها بودجه تبلیغات را مشخص میکند.
5-M آخر ارزیابی بازخوردهاست.ارزیابی گام آخر در فرآیند تبلیغات بوده، انجام تبلیغات بدون ارزیابی کاملا” بی فایده است. نتیجه ارزیابی موفقیت و شکست تبلیغات را مشخص میکند و برنامه ریزی برای دوره های بعدی را بوجود می آورد.