یکی از استراتژی های بازاریابی دیجیتال، بازاریابی موبایلی است که مخاطبان مرتبط با اقسام موبایل را هدف قرار می دهد. طراحی وبسایت های سازگار با موبایل، ارسال ایمیل، SMS و MMS و استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف از انواع شیوه های مورد استفاده برای بازاریابی موبایل هستند.
بازاریابی موبایلی چیست؟
بازاریابی موبایلی در ابتدا معادل بازاریابی پیامکی بود اما با گذشت زمان و افزایش قابلیت های موبایل و رواج گوشی های هوشمند بازاریابی موبایلی مفهوم گسترده تری را به خود گرفت. به گونه ایی که امروزه به عنوان زیرمجموعه دیجیتال مارکتینگ در نظر گرفته نمی شود و به عنوان شاخه ایی مستقل از بازاریابی مطرح شده است. به طور ساده بخواهیم بگوییم، بازاریابی موبایلی ابزاری برای متصل کردن شرکت ها با یکدیگر و با مشتریان شان از طریق موبایل در زمان و مکان مناسب می باشد.
اهمییت بازاریابی موبایل در کسب و کار به چه صورت است؟
با توجه به دنیای امروز و پیشرفت تکنولوژی کاربرد موبایل در تمام دنیا به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. همین موضوع باعث شده است تا تمام کار هایی که افراد در گذشته با استفاده ار کامپیوتر شخصی خود انجام می دادند، با استفاده از موبایل به راحتی امکان پذیر باشد.
طبق تحقیقات و گزارش ها، بیشتر کاربران اینترنت، صاحب تلفن همراه هوشمند هستند و در طول روز وقت زیادی را در رسانه های اجتماعی می گذراند. در نتیجه با توجه به جایگاه موبایل های هوشمند در زندگی مردم، فرصت بسیار مناسبی است تا از آن در راستای موفقیت کسب و کار خود استفاده کنیم.
چگونه استراتژی بازاریابی موبایلی موفقی را بنویسیم؟
برند و کسب و کار های مختلف برای موفقیت در کسب و کار خود تلاش می کنند تا استراتژی بازاریابی منحصر به فردی با در نظر گرفتن صنعت و مخاطبین هدف خود، ایجاد و دنبال کنند. در این مرحله قصد داریم تا استراتژی بازاریابی موبایلی را برای شما شرح دهیم البته باید توجه داشته باشید که دو ویژگی سفارشی بودن و شخصی بودن تکنولوژی موبایل استراتژی بازاریابی موبایلی را تحت تاثیر قرار می دهد.
مرحله اول: ایجاد پایگاه داده
مرحله اول برای تدوین استراتژی بازاریابی موبایلی لازم است تا مخاطب خود را بشناسید. پس بهتر است در این مرحله یک پایگاه داده از اطلاعات مشتریان که شامل: شغل، سلیقه، مکان، محتوا مورد نظر و سایر اطلاعات دیگه را برای خود ذخیره کنید. با این کار به راحتی مخاطب هدف خود را خواهید شناخت.
در این اطلاعات لازم است که اطلاعات شخصی تری همچون عادت های مشتریان در استفاده از موبایل را جمع آوری کنید. به طور مثال آیا مخاطبین شما برای بازدید وبسایت ها از اینترنت موبایل استفاده می کنند؟ آیا برای سفارش خرید اینترنتی از موبایلشان استفاده می کنند؟ آیا ایمیل های خود را با استفاده از موبایل چک می کنند؟ همچنین می توانید از اطلاعات گوگل برای ترافیک وبسایت و این که چه تعداد بازدید ها مرتبط به بازدید ها با موبایل است هم استفاده کنید.
مرحله دوم: مشخص کردن هدف خود
یکی از مراحل مهم برای تدوین استراتژی، مشخص کردن هدف خود و چشم انداز موفقیت است. پس برای این که بتوانید برنامه مشخص و مفیدی برای بازاریابی موبایلی تدوین کنید لازم است تا با مجموعه و تیم خود مشورت کنید. برای این که راحتتر هدف خود را مشخص کنید بهتر است این سوالات را از خود و سازمان خود بپرسید:
چه کار و اقداماتی برای هدف قرار دادن مخاطب از طریق موبایل انجام شده است؟ اگر در زمینه بازاریابی موبایلی فعالیتی کرده ایید، جزئیات آن به چه صورت است؟ نقاط قوت و ضعف در این زمینه چه مواردی بوده است؟ هدف اصلی سازمان از به کارگیری بازاریابی موبایلی چیست و چه انتظاراتی از این نوع بازاریابی دارد؟مخاطبان کلیدی این نوع بازاریابی چه کسانی هستند؟ عادات مشتریان ثابت در استفاده از موبایل چگونه است؟

مرحله سوم:شاخص کلیدی عملکرد
درست به مانند دیگر برنامه ها بازاریابی موبایلی هم نیاز به آزمون و بهینه سازی دارد. برای رسیدن به این مرحله بهتر است که از شاخص KPI استفاده کنید که بیانگر میزان عملکرد موفق بازاریابی است. عواملی همچون: درگیر شدن مخاطب، تصاحب، خدمات مشتری از جمله مواردی هستند که بازاریابی موبایلی را تحت تاثیر قرار می دهند.ک
بهتر است که مشتری بتواند به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کند، باید محتوا سازگار با موبایل ایجاد کرد به عبارتی لازم است که سئوی وبسایت مناسب برای دستگاه های موبایل باشد. علاوه بر این اطمینان حاصل کنید که محتوا ایمیل های ارسالی شما بدون نقص باشد و دکمه ها قرار داده شده در متن ایمیل به اندازه کافی بزرگ باشد تا به آسانی رویشان کلیک بشه. خدمات مشتری هم فرصت فوق العاده ایی برای بازاریابی فراهم می کند به ویژه که در شبکه های اجتماعی به این خاطر اجازه دهید مشتریانتان به آسانی و به راحتی با شما در ارتباط باشند.
مرحله چهارم: اندازه گیری میزان بازدید کاربران موبایل
با استفاده از تحلیل های گوگل می توانید میزان بازدید کاربران موبایل از سایت را اندازه بگیرید. در واقع اطلاعاتی که از تحلیلگر گوگل بدست می آورید به شما نشان می دهد که محتوا سایت تا چه اندازه توانسته برای مخاطبین موبایل جذاب باشد. همچنین اطلاعات مربوط به انتقال موبایل، مشخص می کند که کلید های صفحه سایت شما نیاز به بهینه سازی برای موتور های جستجو موبایل دارند یا خیر.

وب سایت های سازگار با موبایل
برای بازاریابی موبایلی لازم است تا وب سایت هایی طراحی کنید که با موبایل سازگاری دارد. طبق آمار ها 64 درصد از ایرانی ها از موبایل های هوشمند خود برای بازدید وبسایت استفاده می کنند، پس اگر سرعت لود سایت شما بالا باشد و زیر 10 ثانیه صفحات سایت بارگذاری نشوند، سایت شما را ترک خواهند کرد. ویژگی که در بازاریابی موبایلی باید دقت داشته باشید این است که، اطلاعات سایت شما با سرعت زیادی بارگذاری شود و کاربران با پیام خطایی مواجه نشوند.
استفاده از اپلیکیشن های موبایل
امروزه اپلیکیشن های موبایل بسیار پرکاربرد شده اند و اهداف زیادی را تحت پوشش خود قرار می دهند. برای این که اپلیکیشن موفقی داشته باشید لازم است مراحل آن با دقت انجام شود از طراحی و اجرا تا توسعه به درستی انجام شود. در اپلیکیشن ها با استفاده از پوش نوتیفیکیشن و نوتیفیکیشن درون برنامه ایی می توانید با مشتریان خود در ارتباط باشید.
کلام آخر
بازاریابی موبایلی و تدوین استراتژی یک تلاش یک طرفه نمی باشد، در واقع مجموعه ای از تمام کمپین های کوتاه مدت و بلند مدت بازاریابی است که باعث بهتر شدن کسب و کار می شود. برای دسترسی به مخاطبان در هر طبقه و با هر سلیقه باید به همه کانال ها توجه داشت از سئوی سایت و محتوا مناسب گرفته تا ایمیل و بازاریابی در رسانه های اجتماعی پس از همه ابزار ها در کنار هم استفاده کنید. بهینه سازی و استراتژی بازاریابی موبایلی، نیازی ضروری برای هر برند و مجموعه ایی است و باید به درستی انجام شود.