تبلیغات
در مفهوم گسترده تبلیغات به ارزشهای مشخص شده ای میتوان اشاره کردکه لازمه هر نوع ارتباط با مخاطبان کسب و کارتان میباشد،شناخت دقیق این اجزا و کاربردی کردن آن در پروسه تبلیغات نقش مثبتی برای خدمات و محصولات ارائه شده از طرف شما دارد.
تبلیغات یعنی تولید و ابلاغ یک پیام از طریق رسانه های موجود و پر مخاطب به گروه معینی به عنوان مخاطب هدف با صرف هزینه ای مشخص بر اساس بودجه مورد نظر سازمان در یک ارتباط غیرشخصی میباشد،در انتهای سیکل مورد نظر بازخورد آن به سوی شما برگشته و حتی قابل اندازه گیری خواهد بود.
انواع تبلیغات
در گذشته تبلیغ چاپی از مهمترین ابزار صنایع و کسب و کارها بود،از جمله آن تبلیغات تناوبی،بروشورها و برگه ها،تبلیغات پستی بوده است ولی امروز با توجه به گسترش خدمات اینترنتی بازاریابی دیجیتالی یکی از روشهای عمده با توجه به سطح گسترده استفاده مخاطبان در بسته هایی مانند اینستاگرامی،فیسبوک،توییتر و غیره میباشد.این روش به دلیل اشتراک گذاری توسط مخاطبان و کاربران خودگستره وسیعی از انتقال پیام ایجاد میکند،تبلیغات محیطی و فضای باز هر گونه تبلیغی که مخاطب خارج از خانه با آن روبرو میشود را در بر میگرد،ازانواع آن به بیلبوردها،تبلیغات حمل و نقل،تلویزیونهای شهری و غیره اشاره کرد.تبلیغ رادیویی و تلویزیونی نیز یکی دیگر ازانواع مهم آن در دهه های گذشته بوده است که بازخورد و بازدید و پر بیننده یکی از موفقیتهای این صنعت برای سازمانهای تولیدی و خدماتی میباشد،البته به تدریج با گسترش اینترنت و فضاهای مجازی از اهمیت و اثربخشی آنها کاسته شده است.
تبلیغات موبایلی و تلفنی،ارسال پیام کوتاه،تبلیغات ایمیلی و … تبلیغات چریکی از طریق ایده های خلاقانه برای جلب مخاطبان و نفوذ در اذهان از دیگر انواع تبلیغات میباشد.
لزوم داشتن برنامه تبلیغاتی
برای اینکه یک تبلیغ از کارایی و اثربخشی مناسب برخوردار باشد لازم است تمام فعالیتهای تبلیغاتی بر اساس یک برنامه ریزی مدون شکل بگیرد تا در جهت و مسیری درست نتیجه مطلوب کسب کرده و تاثیر مثبتی بر سازمان داشته باشد،برنامه ریزی تبلیغاتی چنانچه بر اساس استراتژی سازمانی جهت نگیرد و بستر مناسب برای نتایج آن آماده سازی نشود،چه بسا تبدیل به یک ضد تبلیغ شود،و اثرات مخربی بر جای گذارد.
برای یک برنامه ریزی تبلیغاتی موثر باید هدف گذاری صورت بگیرد.اهداف ارائه اطلاعات،ترغیب کنندگی و یادآوری که با توجه به چرخه عمر محصول هر کدام نوعی از تولید پیام و تبلیغات را میطلبد که در موفقیت یک برنامه تبلیغاتی موثر است.
تعیین بودجه با توجه به انواع آن مانند:
1- روش سنتی : تعیین درصدی از فروش سالانه برای تبلیغات.
2-روش وظیفه – هدف،با توجه به هدفهای تعیین شده
3-روش درصدی از فروش بر اساس میزان و حجم فروش انجام شد.
4-روش رقابتی: در این روش غالبا” بر اساس وضعیت بودجه بندی رقبا و رقابتهای بین به عنوان درصدی از تبلیغات در نظر گرفته میشود.
سنجش تاثیر تبلیغات
از جمله شیوه های تاثیر تبلیغات بر مصرف کننده،میتوان به افزایش خرید محصولات،آگاهی از تعداد افرادی که از وجود یک برند،محصول جدید شدند و تغییر نگرش آنها نسبت به برند نام برد- بر اساس الگوی 5m تبلیغات که شامل مراحل: تعیین هدف(mission) 2- تعیین بودجه (money) 3-تعیین پیام(message) 4- تعیین رسانه(media) 5- ارزیابی تبلیغ (mosurement) میباشد،برنامه ریزی اساسی برای هر یک از این مراحل برای موفقیت تبلیغات برند،محصول و خدمات شرکتها ضروریت،و این مرحله آخر است که نتیجه گیری مد نظر را مشخص میکند.
رسانه
رسانه تبلیغاتی همان کانالهایی هستند که شرکت برای انتقال پیام مورد نظر خود به مخاطبان از آن استفاده میکنند،انواع پیامهای صوتی و پادکست-تصویری و متنی نوشتند را میتوان از طریق انواع رسانه های رادیو،تلویزیون،وب سایتها و شبکه های اجتماعی و رسانه های محیطی از جمله: بیلبورد،پوستر،تلویزیونهای شهری و … به سمت مخاطب هدایت کرد.انتخاب رسانه درست باید بر اساس نوع مخاطب و ویژگیهای جمعیت شناختی،بودجه،اهداف اصلی شرکت، استراتژی پیام تولید شده و محصول و خدمت مورد نظر انتخاب شود تا بهترین تاثیر و کارایی را در برداشته باشد.
انواع کانالهای تبلیغاتی شامل:
ATL: کانالهایی با مخاطبان بالا مانند رادیو-تلویزیون و انواع چاپیها و بیلبوردها
TTL: کانالهای تبلیغاتی،مخاطبان متوسط مانند شبکه های اجتماعی و آنلاین
BTL: کانالهای تبلیغاتی،مخاطبان بسیار کمتر و البته هزینه کمتر مانند بنر- ایمیل مارکتینگ،تبلیغات اتوبوس – دیوارنویسی
در نتیجه رسانه ای مناسب و اثربخش است که بتواند به آسانی و مستقیما” پیام موردنظر درباره محصول و برند یا خدمت بنگاه اقتصادی را به مخاطبان منتقل کنند و بیشترین تاثیر را بر ذهن و رفتار مصرف کننده در راستای اهداف تبلیغاتی داشته باشد،هر رسانه ای که مخاطبان را به انجام رفتار درست مانند عمل خرید ترغیب کند،رسانه مناسبی بوده است.